Apivital sirup - jedna možnost snadného krmení

15.07.2021 15:22

BEZPEČNÉ A KVALITNÍ KRMIVO PRO VAŠE VČELY

Díky převaze fruktózy naše krmivo v úlech nekrystalizuje ani při nízkých teplotách a je tak po celou zimu k dispozici včelám. 

 

Krmivo odpovídá svým složením současným požavkům na zdravou výživu včel, především neobsahuje škodlivé a balastní látky, jako HMF, maltózu, maltotriózu ap.

 

Většina včelařů, kteří krmí včely našim krmivem APIVITAL® sirup, uvádí, že včelstva jsou na jaře silnější, vitálnější, jdou dříve do rozvoje. Důvodem je, že naše krmivo daleko více vyhovuje potřebám včel na složení zimního krmiva, než často používaná sacharóza.

 

Ať mladý nebo starší včelař, ať už máte pár včelích rodin nebo stovky včelstev, jistě oceníte mnohem rychlejší a pohodlnější krmení našim krmivem APIVITAL® sirup. Např. pokud koupíte naše krmivo v kbelíku, pak vlastní zakrmení včel není o moc složitější, než sundání víka nebo samolepky z tohoto kbelíku.

 

Při započtení veškerých nákladů se sháněním a rozpouštěním krystalového cukru, porovnání výsledných zásob a přínosů pro včely Vás naše krmivo APIVITAL® sirup vyjde levněji.

 

KRMENÍ SIRUPEM APIVITAL®

Díky převaze fruktózy je APIVITAL® sirup naprosto bezpečné krmivo i pro zimní krmení včelstev. Vysoký podíl fruktózy totiž znamená, že krmivo má minimální tendenci ke krystalizaci i při nízkých teplotách. Tím je zaručeno, že včely nebudou hladovět na plných zásobních rámcích.

APIVITAL® splňuje základní výživové potřeby včel. Obsahuje pouze sacharózu a stavební prvky sacharózy, glukózu a fruktózu, což jsou monosacharidy tvořící cca 90% sušiny medu. APIVITAL® sirup je více jak z 99% využitelný pro včelu. Z optimálního složení vyplývá také nízká energetická náročnost na zpracování včelou při ukládání zásob.

ZÁSADY SPRÁVNÉHO KRMENÍ

 

ZIMNÍ KRMENÍ

Je dobře známé, že přežití včelstva a jeho kondice v předjaří závisí ve značné míře na vlastnostech úlu, zdraví včel a kvalitě krmení. Produktivita včelstev a jejich zdraví jsou tak zásadně formovány dodaným krmivem.

Med, po tisíciletí přirozená potrava včel a současně vzor každého krmiva pro včely, se skládá z převážné části ze dvou základních cukrů: z fruktózy a glukózy.

KRMIVO PRO VČELY

Každý dobrý včelař ví, že odebrané medné zásoby, které mu slouží k utužení jeho zdraví či k ekonomickému profitu, musí doplnit pouze adekvátní náhradou.

APIVITAL® sirup je krmivo, které splňuje tento požadavek a udrží včelstvo v dobré kondici po celé zimní období.

Pro správné včelí krmivo platí:

  • musí se skládat z cukrů, které včela dokáže zpracovat: fruktóza, glukóza a sacharóza (sacharóza je dvojcukr, který včela jako jediný dokáže pomoci enzymu invertázy rozložit na fruktózu a glukózu)
  • vyžaduje správně vyvážený poměr těchto cukrů především proto, aby výsledný roztok byl krystalicky stabilní i za nízkých teplot a nedocházelo ke krystalizaci v buňkách
  • krmivo nesmí obsahovat látky, které jsou pro včelu nebezpečné
  • krmivo by nemělo obsahovat látky, které včela nevyužije, jejich odstranění je pro včelu zátěž biologická, energetická a pro včelaře je to zátěž finanční